CrossCare

Innovatie in de Zorg versnellen

CrossCare is een grensoverschrijdend project dat zes Vlaamse en Nederlandse proeftuininitiatieven samenbrengt, met als doel: innovatie in de zorg versnellen door ondernemers te ondersteunen bij de experimentele ontwikkeling. Hierdoor kunnen nieuwe producten of diensten sneller in de markt gezet worden. Een essentiële schakel in dat proces is de zorgproeftuinsetting die wordt aangeboden aan bedrijven en zorginstellingen.

Deze proeftuinen – of living labs – geven ondernemers en ontwikkelaars de kans om een product of dienst te ontwikkelen met maximale slaagkansen bij de beoogde doelgroep(en). Een zorgproeftuin begeleidt hen namelijk om samen met eindgebruikers nieuwe of verbeterde zorgconcepten, -diensten, -processen en -producten te creëren en te toetsen in de praktijk.

 

Samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse proeftuinen

In CrossCare slaan zes ervaren zorgproeftuinen uit Vlaanderen en Zuid-Nederland de handen in elkaar. In Vlaanderen nemen CareVille, InnovAGE en LiCalab – drie platformen binnen het Zorg Proeftuinen programma – deel aan het project; voor Nederland gaat het om Brainport Healthy Living Lab, CIC en EIZT.

Elk innovatieproject krijgt een op maat gemaakte ondersteuning door één Vlaamse én Nederlandse proeftuin. Dankzij de grensoverschrijdende aanpak biedt CrossCare toegang tot een breed ecosysteem waarin samenwerkingsverbanden in de hele zorg- en waardeketen kunnen worden ontwikkeld. Op die manier kunnen ondernemers op een laagdrempelige wijze ervaring opdoen in internationaal ondernemen én krijgen ze toegang tot een grotere, grensoverschrijdende markt.

 

Proeftuinexpertise van iMinds

iMinds is partner in het vijf jaar durende project omwille van haar doorgedreven expertise in proeftuinonderzoek en als Program Office van de Vlaamse Zorg Proeftuinen, een succesvol project dat eind 2016 afloopt en waar CrossCare een vervolg aan breit. iMinds onderzoekt de noden en verwachtingen van de bedrijven die een innovatietraject opstarten en adviseert de zorgproeftuinen om hun aanbod en diensten erop af te stemmen. Daarnaast meet iMinds de meerwaarde die het innovatietraject in de grensoverschrijdende zorgproeftuin oplevert voor de betrokken bedrijven.

 

Over CrossCare

CrossCare is een project met financiering van Interreg Vlaanderen-Nederland. Het loopt van 1 april 2016 tot 31 maart 2021.

Partners

  • Universiteit Hasselt
  • Zuyd Hogeschool
  • Care Innovation Center West-Brabant
  • iMinds
  • Coöperatie Slimmer Leven 2020 u.a.
  • KU Leuven

Contact