Topshake project succesvol afgerond

Op 9 juli werd het proeftuinproject Topshake, een vernieuwend ontbijtconcept voor personen met dementie en slikproblemen, succesvol afgerond met een slotevent in Geel.

Het bedrijf Tops Foods deed de voorbije twee jaar beroep op het proeftuinplatform LiCalab en de expertise van Mobilab (Thomas More) en Lab4Food (KUL) om deze industrieel bereide voedingsshake te ontwikkelen in co-creatie met professionals, mantelzorgers en patiënten en in-real-life uit te testen met de doelgroep. 80 bewoners uit 12 woonzorgcentra - allen personen in het derde stadium dementie - werkten 4 maanden lang mee aan de testen, die tot doel hadden te komen tot een aangepaste textuur en dikte of viscositeit van de maaltijd. Dagelijks werd de viscositeit van de shakes met viscometers gemeten en gelinkt aan het eetpatroon en slikgedrag van de oudere, om zo de textuur van de voedingsshake te verfijnen.

Een betere slikreflex en een evenwichtige voedingssamenstelling zorgen voor een betere voedingsopname, wat ook daadwerkelijk uit de studie naar voor komt. De TopShake creëert niet alleen een beter comfort- en eigenwaardegevoel bij de oudere, ook het verplegend personeel en de mantelzorgers gaven aan zich beter te voelen bij het voedingsgebeuren en meer tijd vrij te kunnen maken voor sociaal contact met de oudere. Het bedrijf Tops Foods wil de TopShake met volle platte kaas en volkoren beschuiten in 7 variëteiten (aardbei, sinaas, ananas, banaan, chocolade, speculoos of koffie) in het vierde kwartaal van 2015 op de markt brengen. 

Bekijk hieronder de reportage gemaakt door RTV.